onsdag 5 oktober 2011

mammas födelsedags-mocka-tårta

Min mamma önskade sig mockatårta på sin födelsedag men det hade jag inget bra recept på så det blev till att improvisera. Resultatet blev riktigt lyckat men jag rekommenderar att den görs en dag i förväg så att den blir lite saftigare än vad denna blev. Måtten är ungefärliga och får anpassas efter smak.

Bottnar:
2 ägg
4 dl socker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
6 msk kakao
180g smör
100 g mörk blockchoklad

Fyllning:
3 msk snabbkaffe
1 msk hett vatten
100g osaltat smör
3/4 dl florsocker
1 tsk vanlijsocker
2 äggulor

4 msk hallonsylt
1½ dl tinade frysta hallon
1½ dl vispad grädde

100 g hackad mandel
4 msk kahlua kaffelikör
1 dl vispad grädde
vindruvor, flagad choklad och/eller färska hallon

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad. Smält smöret och blanda med chokladen.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken.
Blanda de torra ingredienserna och häll ned i äggblandningen. Blanda sist i choklad och smör.
Häll i en smörad och bröad form. Grädda i 175 grader ca 45 min. Låt svalna en stund innan du stjälper upp på ett galler.

Rör ut snabbkaffet i det heta vattnet till ett starkt koncentrat.
Rör smör, socker och vanilj smidigt.
Tillsätt kaffe och äggulor.

Vispa all grädde och ta undan en dl till garnering.

Hacka mandeln fint och blanda den med 3 msk kahlua.
Blanda 1 msk kahlua med 1 dl vispad grädde.
Dela ev vindruvor och ta bort kärnor och flaga ev choklad med en kniv eller osthyvel.

Dela den helt svalande kakan i tre bottnar.
Bre på mockakräm på en botten men spara lite till kanterna på tårtan.
Bre på grädde, sylt och hallon på andra botten.
Lägg ihop bottnarna och bre överbliven mockakräm på tårtans kanter. Lägg på mandeln på kanterna.
Spritsa kahluagrädde ovanpå tårtan och fortsätt att dekorera med ev vindruvor, hallon och/eller choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar