söndag 10 juli 2011

Drömchokladtårta!



Namnnamnam! Chokladtårta är standard på min födelsedag. Detta år blev det en med likörtryffel och hallon.

Ingredienser

ca 10 bitar

1 3/4 dl
socker
1 dl
ögon kakao
2 dl
mjölk
175 g
smör
2 st
ägg
3 dl
vetemjöl
3 msk
vaniljsocker med äkta vanilj
1½ tsk
bakpulver
170 g
vit choklad av bra kvalitet
130 g
mjölkchoklad av bra kvalitet
1½ dl
vispgrädde
5 msk
baileys
1 dl
grädde
5 msk
hallonsylt
100 g
hallon
  1. koka upp mjölken med hälften av sockret och kakao, låt svalna.
  2. smält smöret och vispa ihop det med resten av sockret, rör ner ett ägg i taget.
  3. häll i den svalnade chokladmjölken. blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl, häll i detta i smeten.
  4. häll smeten i en smörjd och bröad form och grädda i mitten av ugen ca 60 min. Låt svalna
  5. medans kakan gräddas görs tryffelsmeten.
  6. koka upp grädden och häll den över den hackade vita och ljusa chokladen, låt smälta medans du rör detta till en jämn och fin tryffel. häll i baileys på slutet. ställ in tryffelsmeten i kylen för att stelna. Det tog ganska lång tid för den att stelna så låt stå minst 2 timmar.
  7. skär den svalnade kakbottnen två gånger så du får tre lager,
  8. Bred ut tryffelsmeten på en av kakbottnarna, stapla botten nummer två uppe på tryffelsmeten.
  9. vispa 1 dl grädde, vänd i hallonsylt och hallon. detta breds ut på andra lagret av kakan. slutligen läggs sista botten på som lock.
  10.  Jag dekorerade med jordgubbar (skulle använt färska hallon om jag haft), hallongrädde och chokladlöv som jag gjort genom att spritsa ut smält choklad på bakplåtspapper och sedan sätta i frysen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar