Namnnamnam! Chokladtårta är standard på min födelsedag. Detta år blev det en med likörtryffel och hallon.
Ingredienser
ca 10 bitar
1 3/4 dl | socker |
1 dl | ögon kakao |
2 dl | mjölk |
175 g | smör |
2 st | ägg |
3 dl | vetemjöl |
3 msk | vaniljsocker med äkta vanilj |
1½ tsk | bakpulver |
170 g | vit choklad av bra kvalitet |
130 g | mjölkchoklad av bra kvalitet |
1½ dl | vispgrädde |
5 msk | baileys |
1 dl | grädde |
5 msk | hallonsylt |
100 g | hallon |
- koka upp mjölken med hälften av sockret och kakao, låt svalna.
- smält smöret och vispa ihop det med resten av sockret, rör ner ett ägg i taget.
- häll i den svalnade chokladmjölken. blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl, häll i detta i smeten.
- häll smeten i en smörjd och bröad form och grädda i mitten av ugen ca 60 min. Låt svalna
- medans kakan gräddas görs tryffelsmeten.
- koka upp grädden och häll den över den hackade vita och ljusa chokladen, låt smälta medans du rör detta till en jämn och fin tryffel. häll i baileys på slutet. ställ in tryffelsmeten i kylen för att stelna. Det tog ganska lång tid för den att stelna så låt stå minst 2 timmar.
- skär den svalnade kakbottnen två gånger så du får tre lager,
- Bred ut tryffelsmeten på en av kakbottnarna, stapla botten nummer två uppe på tryffelsmeten.
- vispa 1 dl grädde, vänd i hallonsylt och hallon. detta breds ut på andra lagret av kakan. slutligen läggs sista botten på som lock.
- Jag dekorerade med jordgubbar (skulle använt färska hallon om jag haft), hallongrädde och chokladlöv som jag gjort genom att spritsa ut smält choklad på bakplåtspapper och sedan sätta i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar