lördag 15 september 2012

Citronmarängpaj

Idag hade jag fina Anna-Panna på besök. Vi satt länge och pratade om livet och kärleken och allt som hör till. Jag har saknat henne men nu kommer hon äntligen hem. Och hon tar med sig sin grabb också. Jag ser verkligen fram emot att träffa honom. Men fika är ju nödvändigt när man har sånt finbesök och som tur var hade jag citronmarängpaj som bara väntade i kylen.



Botten:
150g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
0.5 tsk bakpulver

Citronkräm:
2 citroner (ekologiska)
1.5 dl socker
2.5 msk maizena
75 g smör
4 äggulor

Maräng:
4 äggvitor
1 dl socker
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Börja med botten. Smält smöret och blanda i mjöl, socker och bakpulver. Rör tills det blir en jämn deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant. 
Grädda i 175 grader 15 minuter.

Riv citronskalet fint och pressa saften. 
Blanda josen med skal, socker och maizena. Det ska vara 3.25 dl vätska så späd med vatten om inte josen räcker.
Koka under vispning tills det tjocknar.
Dela äggen och tillsätt gulorna i citronkrämen en i taget under omrörning. Låt inte smeten koka mer. 
Tag av och låt svalna.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, vanilj och salt. Vispa försiktigt.

Bred citronkrämen över den förgräddade pajbotten och häll över marängsmeten. Grädda i 150 grader ca 1 timma. Låt pajen stå till sig någon timma innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar