Botten:
150g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
0.5 tsk bakpulver
Citronkräm:
2 citroner (ekologiska)
1.5 dl socker
2.5 msk maizena
75 g smör
4 äggulor
Maräng:
4 äggvitor
1 dl socker
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
Börja med botten. Smält smöret och blanda i mjöl, socker och bakpulver. Rör tills det blir en jämn deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader 15 minuter.
Riv citronskalet fint och pressa saften.
Blanda josen med skal, socker och maizena. Det ska vara 3.25 dl vätska så späd med vatten om inte josen räcker.
Koka under vispning tills det tjocknar.
Dela äggen och tillsätt gulorna i citronkrämen en i taget under omrörning. Låt inte smeten koka mer.
Tag av och låt svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, vanilj och salt. Vispa försiktigt.
Bred citronkrämen över den förgräddade pajbotten och häll över marängsmeten. Grädda i 150 grader ca 1 timma. Låt pajen stå till sig någon timma innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar