måndag 17 september 2012

Morotssoppa med ingefära och citron


När solen äntligen kom har det hunnit bli höst. Inget bad och ingen strand men man får försöka fånga det man kan och behålla solglimtarna så gott det går. Jag satsade på ta i solen på de sätt jag kan. De sista blommorna från rabatten på bordet och värmande matlagning. En fantastisk soppa som värmer i höstkylan.



500g morötter
3 cm färsk ingefära
2 dl vispgrädde
1 citron
1 gul lök
2 msk olja
8 dl vatten
3 msc kycklingfond
1 dl matyoghurt
färsk citronmeliss

Skala och skiva ingefäran. Riv skalet av citronen och koka grädden med ingefära och citron.
Kala morötterna och skiva i slantar. Finhacka löken.
Fräs löken mjuk och glansig i oljan. Släng i morötterna och fräs ytterligare någon minut.
Häll på vatten och fond. Koka tills morötterna är mjuka.
Mixa soppan med stavmixer. Inte helt slät utan låt den ha lite bitar kvar.
Sila ned grädden i soppan.
Pressa citronen och rör ned 2 msk citron juice. Smaka av med salt och peppar.
Garnera med en klick matyoghurt och citronmelissblad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar