lördag 26 mars 2011

Våffeldagen

Hur Marie bebådelsedag, Vår-Fru-Dagen, förvanskades till Våffeldagen är för mig en gåta men jag är glad att det blev så för våfflor är väldigt gott. I alla fall om de är nystekta och alldeles fras-mumsiga.

De är mångsidiga också. Antingen kan man äta dem som efterrätt med glass eller grädde, sylt eller bär. Eller så kan man blanda i grahamsmjöl, rivna morötter eller spenat i smeten och toppa med creme fraiche, hackad lök, löjrom och annat uppe på och äta som huvudrätt.

Vi har infört en ny tradition. Vi firar våffeldagen i tre dagar, våffelafton, våffeldagen och annandag våffla. varför skulle man inte göra det? Det funkar ju med alla andra stora kyrkliga högtider... och våfflor är ju gott!

Här kommer mitt recept för en lyckad våffeldag:




Frasvåfflor

3 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
lite salt

  1. Blanda torra ingredienser med lite mjölk till en jämn smet
  2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta, avsvalnade smöret
  3. Stek i ett våffeljärn tills gyllenbruna.

(Tips: Vill man att våfflorna ska vara frasiga även när de inte är nystekta kan man använda 10g jäst istället för bakpulver)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar