lördag 28 juli 2012

Prinsesstårta

Maken fyllde år och önskade sig en prinsesstårta som fördelsedagstårta. Det har jag aldrig bakat förut så det var en spännande utmaning. Men den blev rätt fin om jag får säga det själv. Dock var den godare några dagar efteråt så det hade nog inte skadat med mer fyllning för att göra den ännu saftigare. 

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

marsankräm
hallonsylt
hallon (färska eller tinade frusna)
ca 2 dl grädde

300g marsipan
karamellfärg
2 msk florsocker
(blockchoklad)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.
Dela äggen och vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt gulorna och sockret växelvis under vispning. 
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. 
Häll i formen och grädda 25 min i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp och låt svalna.

Blanda marsansåsen efter instruktion på förpackningen som anvisar kräm snarare än sås. 
Vispa grädden hårt och blanda i vaniljkrämen. 
Mosa bären och blanda med sylten. 

Färga marsipanen valfri färg med karamellfärgen. 

Dela kakan i tre delar. 

Här kommer det trickiga. I receptet står det att man ska kavla marsipanen till en stor rundel som täcker tårtan, för att sedan bre den över tårtan så den täcker hela inklusive kanter. Man kan kavla den mellan två smörpapper och använda florsocker som mjöl för att den inte ska fastna lika mycket men det är ändå skitsvårt! Marsipanen veckar sig och fastnar och går sönder och är en källa till oändlig irritation. Jag gjorde helt enkelt tårtan upp-och-ned. Så här fortsatte jag:
Ta fram en rund glasskål med den form du vill ha tårtan i. Klä insidan med plastfolie. Försök att få folien så slät som möjligt och vik den över skålens kanter så den håller sig på plats. Pudra foliens insida med florsocker. 

Kavla marsipanen mellan två smörpapper så stor att den kan täcka hela kakan. Ta loss rundeln och kläm ut den i den folietäckta skålen. Låt lite av marsipanen gå över kanterna på skålen. Tumma ut alla veck så marsipanen är så slät som möjligt. 

Fyll toppen med lite av grädd- och vaniljkrämsfyllningen för en bulligare, rundare tårta. 
Lägg på första tårtlagret. och bre på rikligt med vanilj fyllning och hallonfyllning. 
Lägg på ett lager till och bre på den fyllning som är kvar. 
Lägg på det sista lagret. 
Vik ned marsipankanterna över sockerkaksbottnen. 
Lägg ett tårtfat upp-och-ned som lock ovanpå skålen. Håll stadigt och vänd allt upp-och-ned så tårtfatet hamnar underst. Lyft på skålen och dra försiktigt av plastfolien från tårtan. 

Jag dekorerade det hela genom att smälta blockchoklad över vattenbad och sedan spritsa den så den stelnade på tårtan och bildade en stam på rosbusken. 
De blå rosorna gör man genom rulla små kulor av marsipan. Tumma ut kulorna till tunna kronblad. Rulla ett kronblad till en lös rulle och fäst de andra omlott runt rullen. Kläm bara fast dem längst ned i basen av blomman. Bygg på tills rosen är så stor som du vill ha den. Löven gjorde jag genom att rulla en droppformad marsipankula och sedan tumma den platt. För en snygg effekt kan man måla dem med lite karamellfärg efteråt för att få lite nyanser i färgen. Här finns en bra beskrivning med bilder. 
Placera ut rosor och blad på tårtan och pudra allt med lite florsocker precis innan servering. 

Räcker till ca 12 bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar