onsdag 17 augusti 2011

Äppelkaka



Äpplena på vårt transparance är snart mogna. Tyvärr har vi fått fruktröta i år igen så äpplena blir angripna och trillar av i förtid. Det finns två alternativa åtgärder till detta problem. Antingen samlar man upp ALL angripen fallfrukt och dumpar det minst 40 m från fruktträdet, eller så skär man bort de angripna bitarna och bakar äppelkaka på resten. Jag väljer äppelkaka!

50g margarin
2 ägg
2 dl socker
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

4-5 äpplen
kanel
kardemumma
socker

Skala äpplena, ta bort kärnhus och skär dem i klyftor.
Vänd äppelklyftorna i kanel, socker och kardemumma.
Smält margarinet.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölken och det avsvalnade margarinet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör i. Blanda till en jämn smet.
Smöra och bröa en form. Häll i kaksmeten och stoppa i äppelklyftorna. Tryck till dem lite så de sjunker ned i smeten.
Grädda i 175 grader ca 40 min. Servera varm eller kall med vaniljsås.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar